Skip to main content
Til toppen

AluFix løste utfordringen

I Torggata, midt i Oslo, renoverer MA Entreprenør en gammel, fem etasjers bygård. Den største utfordringen lå under bakken, hvor kjelleren skulle gå fra 1,8 meters takhøyde til 3,7 meter.

AluFix løste utfordringen

MA Totalbygg er totalentreprenør for renoveringen, og nå har de holdt på i litt over ett år. Selskapet har spesialisert seg innen rehabilitering og ombygning av verneverdige bygårder, samt utbedring av grunnforhold til eksisterende bygårder. Anleggsleder Kristian Lading i MA Entreprenør forteller om flere utfordringer i arbeidet.

Krevende oppgave

– Å rehabilitere er en ganske annerledes prosess enn å bygge noe fra bunnen av. Spesielt kjellerne er utfordrende, og her skulle vi grave oss ned og lage takhøyden flere meter høyere. Vi har laget en rampe ned, og fått inn flere små gravemaskiner som har gravd kjelleren dypere. Det har vært en omstendelig prosess, men det har gått bra, sier Lading.

Kjelleren, første og andre etasje er fullstendig revet og bygget opp, mens tredje og fjerde etasje har blitt stående. I arbeidet har de også gravet og boret ned stålkjærnepåler 18 meter ned, for at bygget skal stå helt fast.

– Siden bygget står her allerede, får vi så og si ikke brukt kran. Det merker vi blant annet når vi skal forskale kjellerveggene. For det første så kommer vi bare til på én side under støpingen. Her kan vi heller ikke løfte på plass tunge forskalingselementer. Og å snekre forskalingen selv hadde tatt for lang tid. Så da prøvde vi ut en helt ny løsning som har fungert helt suveren for vårt bruk, sier han.

Løsningen ble Alufix, som produseres av Meva og levert av Maxbo Teknikk. Det er et lett og håndbaserte forskalingssystem, som kan bæres på plass uten kran.

Elementene settes sammen nesten som Lego. Et typisk element er tre meter høyt, og finnes i flere bredder. Vekten varierer fra 21,4 til 46 kilo.I tillegg måtte de montere STB 300 støttebukker for ensidig støp, bak Alufix-systemet, for å klare å ta opp støpetrykket. Egentlig er ikke disse støpebukken beregnet på slike jobber på litt utilgjengelige steder, fordi hvert element veier 170 kilo. Men med hjelp av fire mann og litt hjelp av gravemaskin så kom de på plas

Økt kraftig

– Alufix har på ti år gått fra et smalt produkt for en liten og spesielt interessert gruppe til et produkt som brukes av alle. I begynnelsen hadde vi mellom 50 og 100 elementer. Nå har vi rundt 1000, sier Pål Kjustad, regionsjef i Maxbo Teknikk. De er eksperter på betong og forskalingsutstyr, som de både leier ut og selger.

Forskalingselementene til Alufix tåler et støpetrykk på 50 kN/kvm, og aluminiumsprofilene har en Alkus-plasthud som kan gjenbrukes over 1000 ganger.

Anleggsleder Kristian Lading og prosjektleder Bjørn Christensen i MA Totaltbygg har måtte finne nye løsninger i arbeidet på Torggate 18 i Oslo.

– Rundt to tredjedeler velger å leie slike systemer, resten har volum nok til å kjøpe det. Nå har også anleggsgartnerfirmaer sett at de også kan ta forskaling og muring selv, siden det er så lett å bruke, sier Kjustad.

For MA Totaltbygg var det første gangen de brukte Alufix-systemet.

– Vi kommer helt klar til å velge dette på fremtidige prosjekter. Det passer veldig godt til vårt bruk, siden vi som regel ikke får brukt kran. Det er enkelt å bruke og spare oss for både tid og kostnader, sier Kristian Lading i MA Entreprenør.

Lenker
Følg oss
Min side